search
Categories
Sponsors
VirtualMetric Hyper-V Monitoring, Hyper-V Reporting
Archive
Blogroll

Badges
MCSE
Community

Cozumpark Bilisim Portali
Posted in Linux Server, Windows Server | 1 Comment | 6,478 views | 28/01/2010 15:32

CloneZilla isimli yazılımın server edition’ı ile network üzerinden otomatik sunucu kurulumları yaptırabiliyorsunuz. Program ile image’ını aldığınız Windows ve Linux işletim sistemleri, Network boot ile sunuculara otomatik kurulabiliyor.

Yazılım ile düzgün sunucu kurulumları yapabilmek için aynı donanımsal özelliklere sahip sunuculara sahip olmanız ve güçlü bir network altyapısı kurmanız şart. Test edilen ortamlarda kullanılan gigabit switch’ler ve cat6 kablolar ile son derece iyi kurulum hızlarına ulaşılabiliyor. Programın ücretsiz olması da ayrıca güzel.

Yukardaki bağlantı üzerinden CloneZilla’nın anasayfasına ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.


Posted in Linux Server | No Comment | 5,210 views | 27/01/2010 12:25

You may get this error on Hyper-V R2 if you use Cluster Shared Volumes.

server kernel: hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x20
server kernel: hda: DMA timeout retry
server kernel: hda: timeout waiting for DMA

Check Windows event logs and look for iscsi problems and informations. Also using differet CSV volumes for failover clustering may solve the problem. You need balance your virtual machines on different Cluster Shared Volumes.


Posted in Windows Server | No Comment | 5,232 views | 26/01/2010 01:25

Başlık biraz eksik gibi. 50 GB ne kullanması? Disk mi? Ram mi? Aslına bakarsanız her ikisi de diyebilirim :)

Yeni kurulan işletim sisteminin 50 GB yer tutması sonradan dikkatimi çekti ve şaşırdım. İlk baktığım klasör Windows idi fakat olması gerektiği gibi 9 GB görünüyordu. Gizli dosyaları göster seçeneğini açarak, tüm klasörlerin boyutunu kontrol ettim ve toplam 10 GB olduğunu gördüm. Kurulum sırasında arkadaşların Upgrade yaparak kurmuş olabileceğini düşünerek, büyük boyutlu bazı dosyalar aradım. Son olarak da Pagefile’ı kontrol ettim.

M610 üzerindeki Pagefile tam 50 GB idi :) İşletim sistemi, sunucudaki ram kadar Pagefile kullandığı için 49 GB ram’li M610’un Pagefile’ı da doğal olarak bu kadar olacaktı.

Söylenecek tek söz var. Bol buldun ye tabi :)


Posted in Hayattan | No Comment | 3,707 views | 22/01/2010 00:53

İşinize yarar mı yaramaz mı bilmem ama böyle bir şey yaptım bugün. Belki size ayların sıra sayısını bulmak saçma gelecek fakat yaptığım klima projesinde böyle bir şeye ihtiyaç duydum. Şartlandırılacak bölgenin en sıcak ay ve saatini buluyorsunuz ve bulduğunuz ayı lookup içersinde kullanabilmek için rakam olarak girmeniz gerekiyor.
Belki de gerekmiyordur fakat ben yapamadım bir türlü.

=IF(P2="Ocak";"1";IF(P2="Şubat";"2";IF(P2="Mart";"3";
IF(P2="Nisan";"4";IF(P2="Mayıs";"5";IF(P2="Haziran";"6";
IF(P2="Temmuz";"7";IF(P2="Ağustos";"8";IF(P2="Eylül";"9";
IF(P2="Ekim";"10";IF(P2="Kasım";"11";IF(P2="Aralık";"12"))))))))))))

P2 hücresine (cell) Aralık yazdığınız takdirde, size “12” karşılığı verilecektir. İlginç ya da zor olduğundan eklemedim fakat IF şartının kullanımını merak edenler olabilir belki. Bu da IF şartı için çok güzel bir örnek bence. Kolay gelsin.


Posted in Hayattan | 1 Comment | 4,964 views | 21/01/2010 00:23

21 Ocak 2010 Perşembe günü Microsoft Student Partner’larından Gizem Gülşen tarafından Microsoft Mobile Development Webineri düzenlenecektir. Webinerde, Mobile cihazların günümüzde vardığı nokta konuşulacak ve Microsoft Yazılım Geliştirme Araçları ile Mobile cihazlar üzerinde nasıl uygulama geliştirilebileceğinin örnekleri verilecek.

Bildiğiniz gibi son zamanlarda Mobile sektöründe ciddi bir hareketlilik söz konusu. Apple’ın yeni nesil bir IPhone çıkartacak olması, Google’ın HTC Nexus cihazı ve Android isimli mobil işletim sistemi ile pazara girmesi, bununla birlikte Microsoft’un Mobile 7’i çok kısa bir süre sonra kullanıma sunacak olması yazılımcılar için de yeni çalışma alanları yaratıyor. Özellikle 3G’nin hayatımızda daha çok rol oynamaya başlaması ile yazılım sektörü de bu doğrultuda kendini geliştirmeye başladı.

Gizem’in webinerine aşağıdaki Live Meeting bağlantısı ile katılabilirsiniz:

Unutmadan, etkinlik 21 Ocak Perşembe günü saat 20:00’da. Herkesi bekleriz..


Posted in Windows Powershell, Windows Server | No Comment | 5,783 views | 17/01/2010 12:03

5651 yasasıyla birlikte, ofisinize ait DHCP loglarını 6 aylık bir süre boyunca imzalayarak saklamanız gerekiyor. DHCP servisi, farklı bir sunucu üzerinde bulunuyorsa, DHCP loglarını Powershell sayesinde herhangi bir FTP programına ihtiyaç olmadan imzalama yapacağınız sunucuya gönderebilirsiniz. Bu işlem ile sadece DHCP loglarının değil HTTP loglarının da arşivlenmesini sağlayabilirsiniz.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
# 5651 Log Sender
# Yusuf Ozturk - http://www.yusufozturk.info
# In God We Trust, All Others We Use Powershell
 
# Get Yesterday
$Day = Get-Date -uformat %A
$Date = (Get-Date).AddDays(-1).ToString("yyyyMMdd")
 
If ($Day -eq "Pazar")
{
$Day = "Sat"
}
ElseIf ($Day -eq "Cumartesi")
{
$Day = "Fri"
}
ElseIf ($Day -eq "Cuma")
{
$Day = "Thu"
}
ElseIf ($Day -eq "Perşembe")
{
$Day = "Wed"
}
ElseIf ($Day -eq "Çarşamba")
{
$Day = "Tue"
}
ElseIf ($Day -eq "Salı")
{
$Day = "Mon"
}
ElseIf ($Day -eq "Pazartesi")
{
$Day = "Sun"
}
 
# Get DHCP IPV4
$DHCPV4Log = "C:\Windows\System32\dhcp\DhcpSrvLog-" + $Day + ".log"
 
# Get DHCP IPV6
$DHCPV6Log = "C:\Windows\System32\dhcp\DhcpV6SrvLog-" + $Day + ".log"
 
# FTP Paths
$DHCPv4Dir = "ftp://username:password@yusufozturk.info/Data/RH_Ofis_DHCPv4_" + $Date + ".log"
$DHCPv6Dir = "ftp://username:password@yusufozturk.info/Data/RH_Ofis_DHCPv6_" + $Date + ".log"
 
# Prepare Files
$Webclient = New-Object System.Net.WebClient 
$DHCPv4Uri = New-Object System.Uri($DHCPv4Dir)
$DHCPv6Uri = New-Object System.Uri($DHCPv6Dir)
 
# Send to Log Server
$Webclient.UploadFile($DHCPv4Uri, $DHCPv6Log)
$Webclient.UploadFile($DHCPv6Uri, $DHCPv4Log)

Yukarda dikkat etmeniz gereken nokta, DHCP loglarının tarihe göre değil günlere göre tutulduğudur. Sistem lokasyonu Türkiye olduğu için Get-Date yaptığınızda Pazartesi gibi gelecektir günler. Bu yüzden her güne karşılık olarak bir önceki günün İngilizce adını yazdım. Böylece bu scripti Cronjob ile her gece saat 3 gibi çalıştırmanız durumunda, hep bir önceki günün loglarını FTP üzerinden sunucuya gönderecektir. Kolay gelsin.


Posted in Hayattan, Windows Server | No Comment | 2,792 views | 07/01/2010 09:35

Bildiğiniz üzerine Windows Azure, PHP’ye destek vermeye başladı. Her ne kadar PHP dosyalarını, Windows Azure’ye geçirmek biraz uğraştırıcı gibi görünse de; çok yakın bir zaman içinde WordPress gibi scriptlerin Azure’ye hızlı geçişini sağlamak amacıyla değişik programlar çıkarılabilir. Zaten WordPress ile Azure’nin ortak bir çalışması olduğunu duymuştum. Bu da yakın bir zamanda Azure’den WordPress’e tam destek gelmesini sağlayabilir.

Şuan tek sorun, Rewrite gibi duruyor. IIS7.5 üzerinde Apache Rewrite özelliğini kullanıyorum fakat Windows Azure’nin .htaccess’e destek vereceğini düşünmüyorum ki vermemeli de aslında. Bunun yerine IIS7.5’taki Rewriting modülünün kullanımına izin verilirse (ya da belki veriliyordur) .htaccess’e gerek olmadan istediğimiz rule’ları oluşturabiliriz (biraz zor olacak belki).

PHP dosyalarını aktarmak biraz uğraştırıcı olduğu için ilk etapta sadece imajları Azure Storage’a taşıdım. http://azure.yusufozturk.info adresi üzerinden Azure Blob’a erişim sağlayabiliyorum. Bunu da Azure üzerinde verify ederek tanımlayabildiğimiz bir custom domain name kaydı ile sağlayabiliyoruz. Yalnız azure.yusufozturk.info adresi şuan direk erişimlere kapalı durumda. Örneğin http://azure.yusufozturk.info/images/logo.gif bağlantısına girerek, Azure Storage’taki logoma erişim sağlayabiliyorum.

Finaller sonrası vakit bulabilirsem, WordPress’imi Windows Azure’ye taşımaya başlayacağım.